Türkan Şoray – Biyografi ve resimleri

Türkan Şoray Kimdir?

Türkân Şoray, (d. 28 Haziran 1945, İstanbul). Türk sinema oyuncusu ve yönetmen.

Fatih Kız Lisesi orta bölümünü bitirmiştir. 1960′larda sinema ile tanışmış, 1964′te 1. Antalya Film Festivali’nde “Acı Hayat” filmiyle en başarılı kadın oyuncu ödülünü almıştır.

Hülya Koçyiğit, Filiz Akın ve Fatma Girik’le birlikte, Türk sinemasının bir dönemine damgasını vurmuş dört önemli kadın oyuncudan biri kabul edilir. Bu dörtlü içinde, yönetmenlik de yapmış tek oyuncudur.

90′lı yıllarla birlikte, TV çalışmalarına da ağırlık vermeye başlamıştır. Yaptığı bu çalışmalardan en çok ses getiren ve uzun ömürlü olanları, İkinci Bahar ve Tatlı Hayat olmuştur.

Tiyatro oyuncusu Cihan Ünal ile 1983′te evlenmiş 1987′de ayrılmış ve bu evlilikten Yağmur adlı bir kızları olmuştur. Bugüne kadar 203 filmde rol almıştır.

Ödülleri:

* 1964 Antalya Altın Portakal Film Festivali, En İyi Kadın Oyuncu Ödülü, Acı Hayat
* 1968 Antalya Altın Portakal Film Festivali, En İyi Kadın Oyuncu Ödülü, Vesikalı Yarim
* 1973: 5. Adana Film Festivali – En başarılı kadın oyuncu, Mahpus
* 1973: Moskova Film Şenliği (Rusya) – Özel Ödül, Dönüş
* 1978: Taşkent Film Şenliği – Uluslararası Aytmatov Kulübü Geleneksel Ödülü, Selvi Boylum Al Yazmalım
* 1987: 27. Antalya Film Festivali – En iyi kadın oyuncu, Hayallerim, Aşkın ve Sen
* 1990: 2. İzmir Film Festiali – Altın Artemis Onur Ödülü
* 1992: 8. Bastia Akdeniz Sinemaları Festivali – En iyi kadın oyuncu, Soğuktu Ve Yağmur Çiseliyordu
* 1994: 6. Ankara Film Festivali – Emek Ödülü
* 1994: 31. Antalya Film Festivali – En iyi kadın oyuncu, Bir Aşk Uğruna
* 1996: 15. Uluslararası İstanbul Film Festivali – Sinema Onur Ödülü
* 1999: Roma Film Festivali – Büyük Ödül
* 1999: 2. Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali – Kadın Yönetmen Ödülü
* 2000: Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi – Zirvedekiler 2000 Ödülü
* 2001: Akademi İstanbul – Yılın En Başarılı Sanatçısı Ödülü

Resim galerisi: (Türkan Şoray fotoğraf albümü)

Türkan şoray Resimleri b-355695 Türkan Şoray Resimleri 0239371_2 Türkan Şoray Resimleri 0390648_2 Türkan Şoray Resimleri img-0145 Türkan Şoray Resimleri img-0161 Türkan Şoray Resimleri img-0177 Türkan Şoray Resimleri img-0185 Türkan Şoray Resimleri img-0193 Türkan Şoray Resimleri img-0201 Türkan Şoray Resimleri img-0217 Türkan Şoray Resimleri img-0225 Türkan Şoray Resimleri img-0233 Türkan Şoray Resimleri img-0241 Türkan Şoray Resimleri img-0249 Türkan Şoray Resimleri img-0257 Türkan Şoray Resimleri img-0265 Türkan Şoray Resimleri img-0273 Türkan Şoray Resimleri img-0281 Türkan Şoray Resimleri img-0289 Türkan Şoray Resimleri img-0297 Türkan Şoray Resimleri img-0305 Türkan Şoray Resimleri img-0313 Türkan Şoray Resimleri img-0321 Türkan Şoray Resimleri img-0329 Türkan Şoray Resimleri img-0337 Türkan Şoray Resimleri img-0345 Türkan Şoray Resimleri img-0353 Türkan Şoray Resimleri img-0361 Türkan Şoray Resimleri img-0369 Türkan Şoray Resimleri img-0377 Türkan Şoray Resimleri img-0385 Türkan Şoray Resimleri img-0393 Türkan Şoray Resimleri img-0401 Türkan Şoray Resimleri img-0409 Türkan Şoray Resimleri img 0295 Türkan Şoray Resimleri img 04 Türkan Şoray Resimleri img1

Filmografisi

Oyuncu Olarak

* Suna – 2007
* Hayatımın Kadınısın – 2006
* Aşk Beklemez – 2006
* Cemile – 2006
* Mürüvvetsiz Mürüvvet – 2004
* Gönderilmemiş Mektuplar – 2002
* Tatlı Hayat – 2001
* İkinci Bahar – 1998
* Nihavend Mucize – 1997
* Gözlerinde Son Gece – 1996
* Yer Çekimli Aşklar – 1995
* Bir Aşk Uğruna – 1994
* Tatlı Betüş – 1993
* Şahmaran – 1993
* Menekşe Koyu – 1991
* Soğuktu Ve Yağmur Çiseliyordu – 1990
* Berdel – 1990
* Ölü Bir Deniz -1989
* Ada – 1988
* Rumuz Goncagül – 1987
* On Kadın – 1987
* Gramofon Avrat – 1987
* Hayallerim, Aşkım Ve Sen – 1987
* Bir Kadın Bir Hayat – 1985
* Körebe – 1985
* Bir Sevgi İstiyorum – 1984
* Seni Seviyorum – 1983
* Metres -1983
* Seni Kalbime Gömdüm – 1982
* Mine – 1982
* Yılanı Öldürseler – 1981
* Tabancamın Sapını Gülle Donatacağım – 1980
* Gurbetçiler – 1980
* Küskün Çiçek – 1979
* Hazal – 1979
* Aşk ve Nefret – 1979
* Tatlı Nigar – 1978
* Cevriyem – 1978
* Bir Aşk Masalı – 1978
* Sultan – 1978
* Dila Hanım – 1977
* Baraj – 1977
* Selvi Boylum, Al Yazmalım – 1977
* Devlerin Aşkı – 1976
* Bodrum Hakimi – 1976
* Deprem – 1976
* Acele Koca Aranıyor – 1975
* Açlık – 1974
* Çılgınlar – 1974
* Yüreğimde Yare Var – 1974
* Şenlik Var / Bal Kız – 1974
* Dert Bende – 1973
* Gazi Kadın / Nene Hatun – 1973
* Namus Borcu – 1973
* Yalancı / Çok Yalnızım – 1973
* Asiye Nasıl Kurtulur? – 1973
* Sultan Gelin – 1973
* Azap – 1973
* Güllü Geliyor Güllü – 1973
* Mahpus – 1973
* Çile – 1972
* Vukuat Var – 1972
* Sisli Hatıralar – 1972
* Dönüş – 1972
* Zulüm – 1972
* Cemo – 1972
* Bir Genç Kızın Romanı – 1971
* Gülüm, Dalım, Çiçeğim – 1971
* Bir Kadın Kayboldu – 1971
* Güllü – 1971
* Yedi Kocalı Hürmüz – 1971
* Unutulan Kadın – 1971
* Mavi Eşarp – 1971
* Melek Mi Şeytan Mı? / Asrın Kadını – 1971
* Ateş Parçası – 1971
* Gelin Çiçeği – 1971
* Sevmek Ve Ölmek Zamanı – 1971
* Mağrur Kadın – 1970
* Herkesin Sevgilisi – 1970
* Merhamet – 1970
* Birleşen Yollar – 1970
* Mazi Kalbimde Yaradır – 1970
* Tatlı Meleğim – 1970
* Ağlayan Melek – 1970
* Hayatım Sana Feda – 1970
* Kara Gözlüm – 1970
* Arım, Balım, Peteğim – 1970
* Buğulu Gözler – 1970
* Bülbül Yuvası – 1970
* Günah Bende mi? – 1969
* Ateşli Çingene – 1969
* Seninle Ölmek İstiyorum – 1969
* Sana Dönmeyeceğim – 1969
* Sonbahar Rüzgarları – 1969
* Kölen Olayım – 1969
* Buruk Acı – 1969
* Aşk Mabudesi – 1969
* Bana Derler Fosforlu – 1969
* Fosforlu Cevriyem – 1969
* Kadın Değil, Baş Belası – 1968
* Kadın İntikamı – 1968
* Ağla Gözlerim – 1968
* Artık Sevmeyeceğim – 1968
* Aşk Eski Bir Yalan – 1968
* Dünyanın En Güzel Kadını – 1968
* Kadın Severse – 1968
* Hapishane Gelini – 1968
* Ayşem – 1968
* Abbase Sultan – 1968
* Vesikalı Yarim – 1968
* Kahveci Güzeli – 1968
* Tapılacak Kadın – 1967
* Her Zaman Kalbimdesin – 1967
* Kara Duvaklı Gelin – 1967
* Kelepçeli Melek – 1967
* Ölümsüz Kadın – 1967
* Sinekli Bakkal – 1967
* Ağlayan Kadın – 1967
* Ana Döndü – 1967
* Ayrılsak da Beraberiz – 1967
* Bir Soförun Gizli Defteri – 1967
* Bir Dağ Masalı – 1967
* Çamaşırcı Güzeli – 1966
* El Kızı – 1966
* Eli Maşalı – 1966
* Ferhat ile Şirin – 1966
* Günahkar Kadın – 1966
* Karanfilli Kadın – 1966
* Meyhanenin Gülü – 1966
* Siyah Gül – 1966
* Düğün Gecesi – 1966
* Anaların Günahı – 1966
* Meleklerin İntikamı – 1966
* Kenarın Dilberi – 1966
* Çalıkuşu -1966
* Akşam Güneşi – 1966
* Sana Layık Değilim – 1966
* Altın Küpeler – 1966
* Vahşi Gelin – 1965
* Veda Busesi – 1965
* Garip Bir İzdivaç – 1965
* Hayatımın Kadını – 1965
* Siyah Gözler – 1965
* Sürtük – 1965
* Komşunun Tavuğu – 1965
* Seven Kadın Unutmaz – 1965
* Elveda Sevgilim – 1965
* Ekmekçi Kadın – 1965
* Öksüz Kız – 1964
* Bomba Gibi Kız – 1964
* Yılların Ardından – 1964
* Bücür – 1964
* Gençlik Rüzgarı – 1964
* Gözleri Ömre Bedel – 1964
* Kader Kapıyı Çaldı – 1964
* Macera Kadını – 1964
* Anasının Kuzusu – 1964
* Kızgın Delikanlı – 1964
* Fıstık Gibi Maşallah – 1964
* Mualla – 1964
* Dağların Aslanı – 1964
* Adanalı Tayfur Kardeşler – 1964
* Ayşecik Canımın İçi – 1963
* Genç Kızlar – 1963
* Badem Şekeri – 1963
* Bütün Suçumuz Sevmek – 1963
* Çalınan Aşk – 1963
* İki Kocalı Kadın – 1963
* Sayın Bayan – 1963
* Küçük Beyin Kısmeti – 1963
* Çapkın Kız – 1963
* Acı Aşk – 1963
* Beni Osman Öldürdü – 1963
* Köroğlu-Dağlar Kralı – 1963
* Adanalı Tayfur – 1963
* Ne Şeker Şey – 1962
* Ümitler Kırılınca – 1962
* Dikmen Yıldızı – 1962
* Kırmızı Karanfiller – 1962
* Allah Seviniz Dedi – 1962
* Zorlu Damat Gönül – 1962
* Aşk Yarışı – 1962
* Bardaktaki Adam – 1962
* Bir Haydut Sevdim – 1962
* Billur Köşk – 1962
* Lekeli Kadın – 1962
* Acı Hayat – 1962
* Biz de Arkadaş mıyız? – 1962
* Kardeş Uğruna – 1961
* Afacan – 1961
* Aşk Ve Yumruk – 1961
* Dikenli Gül – 1961
* Gönülden Gönüle – 1961
* Kaderin Önüne Geçilmez – 1961
* Sevimli Haydut – 1961
* Utanmaz Adam – 1961
* Hatırla Sevgilim – 1961
* Siyah Melek (Zincirler Kırılırken) – 1961
* Melekler Şahidimdir – 1961
* Otobüs Yolcuları – 1961
* Köyde Bir Kız Sevdim – 1960
* Güzeller Resmi Geçidi – 1960
* Aşk Rüzgarı – 1960

Yönetmen Olarak

* Yılanı Öldürseler – 1981 (Şerif Gören’le birlikte.)
* Bodrum Hakimi – 1976
* Azap – 1973
* Dönüş – 1972

Güftesini yazdığı şarkı ( TRT arşivi)

* Şarkı: Buruk Acı
* Makam: Segah
* Güfte: Türkan Şoray
* Beste: Teoman Alpay


Alıntı kaynak: http://www.dizitube.tv...


Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>